پاهای نوزاد برای نگه داشتن وزنش قوی نیستند اما اگر نوزادتان را از زیر بغلش نگه دارید، او پاهایش را آویزان میکند و با کف پایش به سطح زمین فشار میآورد، تقریباً طوری که انگار راه میرود. این یک واکنش رفلکسی و خودکار است و او این کار را فقط تا چند ماه انجام میدهد. پس از چند ماه اول تولد، مراحل راه رفتن کودک تقریباً به شکل زیر است:
حدود شش ماهگی: وقتی کودک شش ماهه میشود، اگر بگذارید پاهایش را روی رانهای شما بگذارد، به بالا و پایین ورجهورجه میکند. این بالا و پایین پریدنها تا چند ماه آینده فعالیت مورد علاقهٔ او خواهد بود و در همین حین که غلت خوردن، نشستن و چهار دستوپا رفتن را میآموزد عضلات بیشتری در پای او ایجاد میشود.
حدود ۹ تا ۱۰ ماهگی: در حدود ۹ ماهگی کودک احتمالاً به تدریج سعی میکند با گرفتن دستش به مبلمان، خودش را به حالت ایستاده دربیاورد، بنابراین اطمینان حاصل کنید که هر وسیلهای که در مسیرش است برای تکیه دادن او به اندازهٔ کافی محکم است. اگر شما کودک را با تکیه به مبل به حالت ایستاده دربیاورید، محکم به آن میچسبد. در حدود ۹ تا ۱۰ ماهگی نیز کمکم یاد میگیرد چطور زانوهایش را خم کند و از حالت ایستاده به حالت نشسته دربیاید که این کار سختتر از آن چیزی است که شما فکر میکنید.
حدود ۱۲ ماهگی: پس از مهارت پیدا کردن در ایستادن، در حدود ۱۲ ماهگی کودک شروع به راه رفتن با تکیه به وسایل خانه میکند و حتی ممکن است بتواند مبلمان را رها کند و بدون تکیه بایستد. در حدود همین سن، کودک احتمالاً میتواند خود را خم کند و چمباتمه بزند. وقتی قادر به این کار شد، ممکن است بتواند از حالت ایستاده خم شود و یک اسباببازی را بردارد یا وقتی در حالت راه رفتن نگه داشته شده است چند قدم بردارد. حتی ممکن است درحالیکه دست شما را گرفته است راه برود، اما احتمالاً تا حداقل چند هفتهٔ دیگر اولین قدمهای مستقل خود را برنخواهد داشت. بیشتر کودکان آن قدمهای اول را روی سرپنجهها و با پاهای رو به بیرون برمیدارند.
در ۱۲ ماهگی، بسیاری از کودکان به تنهایی و هرچند به شکل متزلزل راه میروند. اگر کودک شما هنوز راه رفتن با دست گرفتن به وسایل را متوقف نکرده، تنها به این معناست که یادگیری راه رفتن به شکل مستقل برای او کمی بیشتر طول میکشد.